Maria Lataretu - "Va Las Cantecele Mele"

Metacafe Affiliate U
Added by Metacafe Affiliate U Subscribe 999
Published 8 Oct 2011
6 331
••• More
Report video
0 0
You have already voted for this video.
,,Privighetoarea Gorjului''--Arhiva TVR- Inregistrare realizata cu 8 zile inainte de trecerea in eternitate...
,,Privighetoarea Gorjului''--Arhiva TVR- Inregistrare realizata cu 8 zile inainte de trecerea in eternitate a marii artiste emerite Maria Lataretu.

Maria Lătăreţu (n. 7 noiembrie 1911, Bălceşti, Gorj - d. 23 septembrie 1972, Botoşani) a fost o cunoscută interpretă de folclor muzical românesc.

Dăruirii sale cântecului popular românesc stau dovadă şi numeroasele înregistrări la radio şi televiziune şi numeroasele materiale discografice.

Numita prim-solista a Orchestrei "Barbu Lautaru" a Institutului de Folclor, Maria Lataretu devenea din ce in ce mai cunoscuta. In curand, vocea sa a ajuns peste hotare si astfel au aparut ofertele de a concerta in afara tarii. Polonia, Cehoslovacia, fosta Uniune Sovietica, Egipt, Siria, Elvetia, Turcia, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Iugoslavia sunt tarile care au invitat-o si care au primit-o cu salile pline. 

Imaginati-va oameni veniti sa o vada si sa o asculte interpretand: "De ce nu te-nsori Gheorghita", "Lie, ciocarlie", "Radu mamii, Radule", "Sanie cu zurgalai", "Au plecat olteni la coasa". 
 
In Egipt, Siria si Iordania, tari cu o alta cultura si mentalitate, s-a bucurat de un succes rasunator, primind titlul de "Printesa" ori "Regina cantecului romanesc". Profesorul Mihail Pop, aflat la o consfatuire pe teme folclorice, a fost surprins sa constate la Stockholm ca Maria Lataretu a fost foarte solicitata cu cantecul lung batranesc, oltenesc, vechi, arhaic, "Ma uitai spre rasarit", considerat si catalogat a fi unul dintre cele mai frumoase ale lumii.

Cea mai mare voce a cântecului popular românesc, Maria Lătăreţu, nu a fost uitată de gorjeni. După mulţi ani de încercări, în satul natal al acesteia, Bălceşti, s-a ridicat o casă memorială, cu sprijinul unor oameni de suflet.
Categories: Music & Dance
Show moreShow less
Report this video as: