International
Kastamonu Ünversitesi'nde Rıfat Ilgaz Anısına yapılan törende, Koronun en küçük solisti Başak Merev llgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın...Türküsünü koro eşliğinde söylerken 2006
Ruhi Su - Anisina
Mehmet Ruhi Su, 1912 yılında Van'da doğdu. Memur olarak çalışan babasının tayini ve ataması vesilesiyle Van'a yerleşti ve çocukluğunun büyük bir bölümünü burada geçirdi. Genç yaşlarda babasını ve kısa zaman sonra da annesini kaybetti. Çocukluğunun geri kalan ve gençlik yıllarını yanlarına verildiği yoksul bir aile ve daha sonra da öksüzler yurdunda geçirdi. Bir ara İstanbul'da askeri okullarda okudu, ancak müzik sevgisi onu yeni arayışlara itti. Adana Öğretmen Okulu'nda okurken, Ankara'ya Müzik Öğretmen Okulu'na (Musiki Muallim Mektebi) girmeyi başardı.1942`de Ankara Devlet Konservatuarını`nın Şan bölümünü bitirdi. Aynı yıllarda sırasıyla Ankara Cebeci İkinci Ortaokulu`nda sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü`nde müzik öğretmenliği yaptı.Cumhurbaşkanlığı Orkestrası'na seçildi, konservetuarın opera bölümünde de okudu ve daha sonra da Devlet Operası'nda çalıştı. Devlet Operası sanatçısı olarak, Bastien Bastienne, Satılmış Nişanlı, Madame Butterfly, Fidelio, Tosca , Yarasa, Aşk iksiri, Rigoletto, Figaro'nun Düğünü, Maskeli Balo ve Konsolos gibi operalarda rol aldı. Türk Opera Sanatı'nın temelinde Ruhi Su'nun da katkısı büyüktür.
Ankara Radyosu`nda onbeş günde bir yayınlanan türkü programları düzenledi; Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi`nde büyük bir koro oluşturdu.Aldığı klasik batı müziği eğitimi , ömrü boyunca kendini adadığı türkülerin yorum ve icrasına yaklaşımının kurumsal temelini oluşturdu.
Ruhi Su, sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1952-1957 yılları arasında 1951 TKP tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. 1960'ta İstanbul'da Taksim Belediye Gazinosu'nda sahneye çıkan Ruhi Su, bir yandan da halk türkülerini kaydedip, arşivleme görevini üstlendi. Bu arada radyoda da 'Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor' anonsuyla sunulan bir radyo programı yaptı. Bu programlardan birinde söylediği "Serdari Halimiz Böyle N'olacak? Kısa çöp uzundan hakkın alacak" türküsü nedeniyle radyodaki işine son verildi.
Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti. 1975'te Dostlar Korosu'nu kurdu. 1978'den sonra ürettiği kasetlerle halk müziğinin, yaygınlaşmasına büyük katkıda bulundu. Aydınlara türkü dinlemeyi öğreten kişi olarak da bilinir.
Ruhi Su, 12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurtdışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985'te öldü. Mezarı İstanbul Zincirlikuyu'dadır. Ruhi Su'nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü
Ruhi Su, ölümüne kadar 16 tane 45'lik plak, 11 uzunçalar çıkardı. Ölümünden sonra kurulan Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı aracılığıyla eşi Sıdıka Su (ölüm 18 Ekim 2006) ve oğlu Ilgın Su özel arşivlerdeki ses kayıtlarından yararlanarak plak, kaset ve CD üretimini sürdürdüler. Vakfın merkezi Beyoğlu, İstanbul'dadır.
Paylaşı için sağol. Su gibi bir müzik. Ölümsüz bir yapıt artık.
By muratimbenmurat [Affiliate User] 1205262320 Reply Spam [+0] Moderate Up Moderate Down Removememleketimin türküsünü hollandada bir okulda bilinmesi beni çok sevindirdi ve ayrıca çok şaşırdım...ne kadar da yakışmış bu türkü miniğin sesine..RUHİ SU KOROSU'nu tebrik ederim çok güzel, büyüleyici bir iş yapmışlar..
By mkayili [Affiliate User] 1197902138 Reply Spam [+0] Moderate Up Moderate Down Removeözledim müzik hocamı :(
rahmetli :
ne zaman boş kalsam bunu flütle çalardım :'(
en sevdiğim türkülerden biri bu küçükken hep söylerdik.
By lqprofdicken [Affiliate User] 1193425047 Reply Spam [+0] Moderate Up Moderate Down Removethis music is great but i am from holland and i can this song from scool
By playor09 [Affiliate User] 1189697327 Reply Spam [+0] Moderate Up Moderate Down RemoveRated 3.84 | 906 Views
By poliptol
Rated 5.00 | 748 Views
By zeoroco
Rated 2.73 | 360 Views
By zeoroco
Devlet Çoksesli Korosu - TANITIM ViDEOSU
Rated 1.79 | 468 Views
By NihalSi
Devlet Çoksesli Korosu Yeni Yıl Konseri -A...h Bir Zengin Olsam
Rated 0.00 | 190 Views
Affiliate Submitter: cokseslikoro
MEHTERÂN & KIZILORDU KOROSU £££ Genç Osman
Rated 4.31 | 414 Views
Affiliate Submitter: turkuazahmettt
Korolar çarpışıyor 2. Bölüm 2 Ferdi Tayfur...Adana Korosu Ferdibaba.com Karaduman910
Rated 5.00 | 1,011 Views
By karaduman910
Adana Korosu Ferdi Tayfur Emmolu Ferdibaba....com Karaduman910
Rated 0.00 | 614 Views
By karaduman910
Korolar Çarpışıyor 3. Bölüm Ferdi Tayfur A...dana Korosu Ferdibaba.com Karaduman910
Rated 0.00 | 338 Views
By karaduman910
Sky Dreams / Sukhoi Su-35 Su-37 & Su-47
Rated 4.18 | 1,007 Views
Affiliate Submitter: PowerRussia
Rated 4.50 | 1,772 Views
Affiliate Submitter: Tsobanian
Yevgeny Frolov's Aerial Ballet (Su-37, 10+...Years Ago)
Rated 4.50 | 1,123 Views
Affiliate Submitter: StargateAddictSL
The Sukhoi Su-34 Fullback Fighter-Bomber -...Russian Air Force
Rated 4.44 | 642 Views
Affiliate Submitter: SRBdevis2000
Ibrahim Tatlises Urfa Sira Geceleri - Su V...er Leylam Canli (IBO SHOW)
Rated 4.35 | 764 Views
Affiliate Submitter: dersimlicenk
Sukhoi Su-30 MKI - Waltz in the Sky
Rated 4.37 | 4,402 Views
Affiliate Submitter: javanfly
Rated 4.33 | 847 Views
Affiliate Submitter: SU34