HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut İlter Aykut Öğretmen
Dünya su günü nedir?
Su doğanın varolması, doğada canlıların üremesi, üreyen canlıların yaşayabilmeleri için vazgeçilmez olan elementlerden birisidir. (Hava, su, toprak)
Tüm canlılar suda hayat bulmuştur. Damarlarımızda, hücrelerimizde % 70 oranında su dolaşmaktadır.
Su olmadan en uzun yaşanabilecek süre tahminen 20 gündür. Bu hayatın, yaşamın sonudur. Demek ki…su hayattır.
Dünyada suların kara parçalarına oranı yaklaşık %70’dir. Ancak bu suların içilebilen kısmı % 5 civarındadır.
Dünya nüfusu bu kadar hızlı artarken, su ve su kaynak ları bu kadar çok kirlenirken, yeni teknolojiler üretilemezken, yağmur rejimi coğrafyaya göre ciddi farklılıklar gösterirken içilebilir suların ne kadar daha insanlara yetebileceği merak konusudur. Tabi hayvan ve bitkilerinde bu suya haklı olarak ortak olduğunu unutmamak gerekir.
Susuz bir hayat olmayacağına göre tüm uluslar hem kendi vatandaşları hem de dünya geleceği için su bulmak, suyu idareli kullanmak, suyu kirletmemek gayreti içinde olmalıdır.
Su buhar, bulut, yağmur, deniz ve tekrar buhar olarak döngüsüne durmadan devam eder. Ancak bu döngü hor kullanmalarla bozulur veya gecikirse, ormanlar kesilir, dere yatakları kapatılırsa, boşa akan suların önüne depolama için barajlar yapılamazsa su döngüsü değişir, zayıflar, gün gelir başka coğrafyalara kayar…
Suyun temini ve depolanması devlet , hükümet ve belediyelerin ilk görevi olmalıdır. Toplanan veya elde edilen bu suyun ilaçlanması, temizlenmesi, hatlarla kullanıcılara içilebilir olarak ulaştırılması özel bilgi, tecrübe, teçhizat ve teknoloji gerektirir. Bunca zorluklarla evlere kadar getirilen suyu insanların idareli kullanması, israf etmemesi gerekir. Özellikle sıcak aylarda barajlardaki su seviyesinin düşmesine bağlı olarak su tüketimine çok daha fazla dikkat etmek gerekir.
Evde alınabilecek pek çok tasarruf tedbiri vardır. Arızalı muslukları tamir etmek, sıcak havalarda hortumla değil kovayla araba yıkamak, diş fırçalarken musluğu kapatmak vs…gibi…Bu sayede zaten azalmakta olan suyun dah a uzun süre korunmasına yardımcı olabiliriz.
Elde edilen ve kullanılan suyun geri dönüştürülerek sulama gibi hizmetlerde kullanılması, kontrollü olarak sulama maksadıyla açılan kuyulardan yardım alınması içme suyunun miktar ve kalitesine yardımcı olacaktır.
Ülkemiz su temini bakımından dünyadaki en şanslı ülkelerden biridir. Ama çok yakında bu gücü kaybetmemek için dikkatli olmalıyız. Bu kapsamda çevre koruma etkinlikleri dahilinde dere ve göllerin kimyasal atıklardan temizlenmesi, nükleer atıkların kontrol altına alınması gibi devlete düşen pek çok görev vardır. Vatandaşlık görevleri de bunu yapmamamyı, yapanları ikaz ve ihbar etmeyi gerektirir. Çünkü su kimsenin değil herkesin ortak malıdır.
Dünya su gününde bu konuları konuşmalı, tasarruf tedbirlerini vurgulamalı, istek ve temennileri dile getirmeli, hatalardan uzaklaşmalı, teknolojiyi bu istikamette kullanmak için bilgili olmalıyız.
Su bir gün gelip tükenecektir. Ama ne kadar geç olursa o kadar iyi değil mi?
Dikkat edin uzayda yeni gezegenlerde hayat arayan teknolojilerin havadan ziyade aradığı şey sudur…Çünkü su insan gücüyle üretilemez. H2O olarak formüle edilebilir ancak bahsedilen atomlar asla insan gücüyle bir araya getirilemez. Dolayısıyla suni su en azından şimdilerde yapılamamaktadır. Geriye kalan…mevcut suyu…dikkatli kullanmaktır..
Su hayattır…unutmayın, unutturmayın.
Hem Öğren Hem Çocuğuna Öğret
Aykut ilter Aykut Öğretmen
Heryerde Müzik
HERYERDE MÜZİK EREN BULDUK PEMBE PANTER SOUNDTRACK
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut ilter Aykut öğretmen
2002 yılında, doğadan örnek alarak geliştirdiğimiz, dünyada benzeri olmayan ‘Doğa Konseptli Eğitim Modeli’ ile ‘Bir Doğa Nesli Yetiştirmek’ amacıyla Beykoz Kampüsü'nde hayallerimiz gerçeğe dönüştü. Doğa Koleji'ni ve Doğa Konsepti'ni bir okul marşı ile tamamlamayı düşündüğümüzde eğitim müziği bestecisi Prof. Cenan Akın'la yollarımız kesişti. Ünlü bestekar, Doğa'nın ruhuna uyun bir marş bestelemek amacıyla Beykoz Doğa Kampüsü'nün eşsiz doğası içinde bir süre çalışmalar yaptı. Prof. Cenan Akın Müzik Bölümü Zümre Başkanımız İclal Muslu'nun da katkılarıyla hem Doğa Marşı'na hem de öğrencilerimizin seslendirdiği 30 parçadan oluşan Doğa'nın Şarkıları adlı projeye son şeklini verdi.
Ada Müzik stüdyolarında kaydedilen ve 25 öğrencimizin seslendirdiği, içinde kurumsal marşımızın da bulunduğu Doğa'nın Şarkıları projesinde; dünyaca ünlü ritim ustası Okay Temiz, Aysun - Ali Kocatepe, Eda - Metin Özülkü, Emel Müftüoğlu ve Selin Sağol gibi değerli müzisyen ve solistler de öğrencilerimize destek verdiler. Bu eşsiz projenin piyano eşliğini piyanist Selin Sağol'a, keman eşlikleri İstanbul Devlet Senfoni orkestrası sanatçısı İbrahim Muslu'ya aittir. Doğa Marşı'ndan Dünya müziklerine, Yöresel türkülerimizden klasik müzik eserlerine kadar pek çok farklı türe yer verilen Doğa'nın Şarkıları aynı zamanda ülkemizin kültür hayatına destek vermek amacıyla seslendirildi.
Prof. Cenan Akın Kimdir?
Prof. Cenan Akın, (d. 1932, Şebinkarahisar, - ö. 3 Kasım 2006, İstanbul), besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisidir. İstanbul Belediye Konservatuvarı, Vurmalı Çalgılar Bölümü'nü bitiren ve Cumhuriyet dönemi koro çalışmalarının önemli isimlerinden olan Cenan Akın, Raşit Abet, Ferdi Statzer gibi isimlerden armoni ve beste eğitimleri aldı. 1955 yılında bitirdiği okulda armoni, derleme ve koro dersleri vermeye başladı. Aynı orkestrada çaldı ve İ.Ü. Gençlik Korosu'nu yönetti. 1968 yılında Almanya'ya giden Akın, burada orkestra ve koro yönetmenliği eğitimleri aldı. İstanbul Devlet Operası'nda koro şefi yardımcılığı görevinde bulunan sanatçı, bir yandan besteler yapmayı sürdürdü. Bir süre TRT Çok Sesli Korosu'nun oluşumunda yer aldı. İstanbul Devlet Konservatuvarı Armoni ve Kontrapunto Yüksek Bölümü'nü dışardan sınavla bitiren besteci, aynı kurumda çeşitli dersler verdi. TRT İstanbul Çocuk Korosunu kurdu ve yöentti. Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı'nda öğretim üyeliği yaptı. 1997 yılında emekli olan ve kendisi gibi besteci olan Can Aksel Akın'ın babası olan sanatçı, çalışmalarıyla birçok ödül kazandı. Anaokullarından liselere kadar tüm organizasyonlarda coşkuyla söylenen Doğa Marşı için 2006 yılında aramızdan ayrılan Cenan Akın'ı rahmet ve saygıyla anıyoruz.
Doğa Marşı
Çalışmak ve başarmak çağdaşlık yolu vadide açan çiçek Doğa Okulu
Çalışmak ve başarmak Atatürk yolu vadide açan çiçek doğa okulu
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Yarını kuracak bizlerin bilgisi düşünen ve başaran biz olmalıyız
Yarını kuracak bizlerin bilgisi düşünen ve başaran biz olmalıyız
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Yaşarsa Doğa insanlık yaşar onu yaşatan gençler biz olmalıyız
Yaşarsa Doğa insanlık yaşar onu yaşatan gençler biz olmalıyız
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Bilgi beceri yolu mutluluk yolu varlığın sevinç bize Doğa Okulu
Bilgi beceri yolu mutluluk yolu varlığın sevinç bize Doğa Okulu
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Vadide açan çiçekkkkkkk Doğa Okulu
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut ilter Aykut Öğretmen
Müziğin alfabesi notalardır:
Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir.
Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli çalışmalar yapmak gerekir:
Solfej: Notaları adlarıyla, sesleriyle ve süreleriyle okumaya denir.
Bona: Notaları sadece adları ve süreleriyle okumaya denir.
Müziği tek başına notalar oluşturmaz. Müzik eserleri, notaların zamansal organizasyonu ile anlam kazanır:
Ritim: En geniş anlamında, müziğin zaman içinde akışına denir.
Solfej çalışmaları notaların seslerini öğrenmemizi, bona çalışmaları notaların ritmik değerlerini öğrenmemizi sağlar.
Birçok müzikal gelenekte birden fazla değişik sesi aynı anda duyarız. Özellikle klasik batı müziğinde en az üç farklı sesten oluşan akorların oluşumu ve bu akorların yürüyüşleri (progression) armoniyi oluşturur. Bu metotta temel armoni bilgilerini belli bir seviyeye kadar işleyeceğiz.
Şimdi müziğin alfabesini öğrenmek için en temel bilgilerden başlayalım:
Porte (Dizek) (ing. staff): Müziğin yazıya dökülmesi için kullanılan ilk araç portedir. Beş paralel çizgi ve dört aralıktan oluşur. Notalar portedeki çizgilerin hem üstüne hem de aralarına yazılabilir. Portedeki notalar daha yukarı yerleştirildikçe, sesler tizleşir.
Anahtar(Açkı) (ing. clef): Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Notaların adlandırılmasını sağlar.
Sol Anahtarı: Portenin alttan ikinci çizgisinden başlayarak çizilir. İkinci çizginin üzerindeki nota Sol adını alır. Sol anahtarı insan sesiyle yaklaşık frekanslarda ses veren enstrümanlar için kullanılır. Keman, gitar, flüt, bağlama, kaval, ud gibi enstrümanların notaları Sol anahtarı kullanılarak yazılır.
Fa Anahtarı: Portenin üstten ikinci çizgisinden başlayarak çizilir. Üstten ikinci çizginin üzerindeki nota Fa adını alır. Fa anahtarı pes frekanslardaki sesleri yazmak için kullanılır. Bu sesleri Sol anahtarıyla göstermek çok fazla ek çizgi kullanımı gerektireceğinden, pes frekanslarda ses veren bas gitar, çello, kontrbas, piyano (sol el) gibi enstrümanların notalarının yazımı için Fa anahtarı kullanılır.
Do Anahtarları : En yaygın türleri portenin alttan üçüncü ve dördüncü çizgilerine konur ve konuldukları çizgiye yazılan notalar "Do" adını alır. Do anahtarı orta frekanstaki sesleri göstermek için kullanılır. Viyola gibi çalgıların notalarının yazımı için Do anahtarı kullanılır. En yaygın kullanılan Do anahtarları tenor ve alto anahtarlarıdır:
Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Hem Latin harfleriyle hem de aşağıda gösterildiği gibi hecelerle yazılır.
Oktav: Aynı ismi taşıyan iki ses arasındaki sekiz notalık aralığa oktav (sekizli) denir. İsimleri bir olan bu notaların yükseklik dereceleri ayrıdır.
Hem Öğren Hem Çocuğuna Öğret
Aykut ilter Aykut Öğretmen
Bay Mikrop
Bay mikrop bay mikrop Beni hasta edemezsin
Bay mikrop bay mikrop Beni hasta edemezsin
Yemeğimi böyle yiyiyorum Sütümü de böyle içiyorum
Meyveleri sebzeleri Bol bol yiyiyorum
Yemeğimi böyle yiyiyorum Sütümü de böyle içiyorum
Meyveleri sebzeleri Bol bol yiyiyorum
Bay mikrop bay mikrop Beni hasta edemezsin
Bay mikrop bay mikrop Beni hasta edemezsin
Ellerimi böyle yıkarım Saçımı da böyle tararım
Dişlerimi fırçalarım Erken yatarım
Ellerimi böyle yıkarım Saçımı da böyle tararım
Dişlerimi fırçalarım Erken yatarım
DERS BAY MIKROP OKUMA BAYRAMI COCUK SARKISI SÖZLERİ NOTALARI MD KAREOKE ALTYAPISI
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut İlter AYkut Öğretmen
Biz Atatürk Gençleriyiz Marşı Sözleri
Hoyra rira rira hey Hoyra rira rira hey
Rira hoyrari Rira hoyrari Rira hoyra hoyra hey
Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar
Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar
Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey
Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey
Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey
Atatürk Türkiye’si Rira hoyra hoyra hey
Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz
Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz
Hoyra rira rira hey Hoyra rira rira hey
Rira hoyrari Rira hoyrari Rira hoyra hoyra hey
Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar
Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar
Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey
Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey
Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey
Atatürk Türkiye’si Rira hoyra hoyra hey
Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz
Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz
Biz Atatürk Gençleriyiz Marşı Sözleri notası blok flüt notaları playback kareoke md altyapısı
DERS Hoyra Biz Atatürk Gençleriyiz Notası Şarkı Sözleri
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut İlter Aykut Öğretmen
Atatürk Şarkısı Resmin Elimden DÜşmez
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut İlter Aykut öğretmen
Ludwig van Beethoven (d. 16 Aralık 1770 - ö. 26 Mart 1827), Alman klasik müzik bestecisi.
Ludwig van Beethoven Bonn’da 8 oğlu olan, fakat bunların hepsinin de kendisi gibi engelli olduğu bir ailenin çocuğudur. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan babasının Beethoven’a piyano eğitiminde çok sert ve acımasız davrandığı bilinir. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır.
1787 yılında Mozart'la çalışmak umuduyla Viyana'ya gitti. Mozart ile bir süre çalışma fırsatı bulsa da annesinin hastalığı nedeniyle Bonn'a döndü. 1792'de Viyana'ya geri döndüğünde Mozart'ın ölmüş olduğunu öğrendi.
1792 yılında Viyana’ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi.
Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera, Fidelio, bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 3. senfonisini, Eroica olarak da bilinir, Napolyon’a Avrupa’ya demokrasi getirdiği için adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.
Beethoven çok titiz çalışan bir müzisyendi. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedeydi. Beethoven, Haydn ve Mozart’tan devraldığı prensipleri geliştirdi, daha uzun besteler yazdı ve daha tutkulu, dramatik eserler oluşturdu. Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik Dönemini başlatmıştır.
Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817’de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.
1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak vefat etmiştir ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.
5th Symphony, Movement 3 (yardım·bilgi)
5th Symphony, Movement 4 (yardım·bilgi)
Pathetique Sonata, mvt. 1 & 2 (yardım·bilgi)
Sonata opus 111-1 (yardım·bilgi)
Sonata opus 111-2 (yardım·bilgi)
opus30-1 (yardım·bilgi)
opus30-2 (yardım·bilgi)
opus30-3 (yardım·bilgi)
opus47-1 (yardım·bilgi)
opus47-2 (yardım·bilgi)
opus47-3 (yardım·bilgi)
concerto4-1 (yardım·bilgi)
concerto4-2 (yardım·bilgi)
Für Elise (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata, movement 1 (computer generated) (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata 1st movement (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata 2nd movement (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata 3rd movement (yardım·bilgi)
MIDI'ler [değiştir]
Moonlight Sonata, movement 1 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 1 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 2 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 3 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 4 (yardım·bilgi)
Ode an die Freude (converted to ogg) (yardım·bilgi)
10th String Quartet, Presto (yardım·bilgi)
13th String Quartet, Cavatina (yardım·bilgi)
Waldstein Sonata 1st movement (yardım·bilgi)
Waldstein Sonata 2nd movement (yardım·bilgi)
Waldstein Sonata 3rd movement (yardım·bilgi)
Diğerleri [değiştir]
Beethoven-5-1-2.mid (yardım·bilgi)
Beethoven-5-1-3.mid (yardım·bilgi)
Beethoven-5-2-1.mid (yardım·bilgi)
Beethoven-5-1-2-2.mid (yardım·bilgi)
Beethoven4-4.mid (yardım·bilgi)
Beethoven4-2.mid (yardım·bilgi)
Kaynakça [değiştir]
^ Hürriyet Gazetesi
Dış bağlantılar [değiştir]
Wikimedia Commons'ta
Ludwig van Beethoven ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.
Vikisöz'de, Ludwig van Beethoven sözleri bulunmaktadır.
[1] Ludwig Van Beethoven Klasik Müzik Sitesi
[2] "Beethoven'ın müzik tarihindeki yerini biliyor musunuz?"
Müzik galerisi
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut İlter Aykut öğretmen
Ludwig van Beethoven (d. 16 Aralık 1770 - ö. 26 Mart 1827), Alman klasik müzik bestecisi.
Ludwig van Beethoven Bonn’da 8 oğlu olan, fakat bunların hepsinin de kendisi gibi engelli olduğu bir ailenin çocuğudur. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan babasının Beethoven’a piyano eğitiminde çok sert ve acımasız davrandığı bilinir. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır.
1787 yılında Mozart'la çalışmak umuduyla Viyana'ya gitti. Mozart ile bir süre çalışma fırsatı bulsa da annesinin hastalığı nedeniyle Bonn'a döndü. 1792'de Viyana'ya geri döndüğünde Mozart'ın ölmüş olduğunu öğrendi.
1792 yılında Viyana’ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi.
Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera, Fidelio, bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 3. senfonisini, Eroica olarak da bilinir, Napolyon’a Avrupa’ya demokrasi getirdiği için adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.
Beethoven çok titiz çalışan bir müzisyendi. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedeydi. Beethoven, Haydn ve Mozart’tan devraldığı prensipleri geliştirdi, daha uzun besteler yazdı ve daha tutkulu, dramatik eserler oluşturdu. Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik Dönemini başlatmıştır.
Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817’de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.
1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak vefat etmiştir ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.
5th Symphony, Movement 3 (yardım·bilgi)
5th Symphony, Movement 4 (yardım·bilgi)
Pathetique Sonata, mvt. 1 & 2 (yardım·bilgi)
Sonata opus 111-1 (yardım·bilgi)
Sonata opus 111-2 (yardım·bilgi)
opus30-1 (yardım·bilgi)
opus30-2 (yardım·bilgi)
opus30-3 (yardım·bilgi)
opus47-1 (yardım·bilgi)
opus47-2 (yardım·bilgi)
opus47-3 (yardım·bilgi)
concerto4-1 (yardım·bilgi)
concerto4-2 (yardım·bilgi)
Für Elise (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata, movement 1 (computer generated) (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata 1st movement (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata 2nd movement (yardım·bilgi)
Moonlight Sonata 3rd movement (yardım·bilgi)
MIDI'ler [değiştir]
Moonlight Sonata, movement 1 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 1 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 2 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 3 (yardım·bilgi)
9th Symphony, Movement 4 (yardım·bilgi)
Ode an die Freude (converted to ogg) (yardım·bilgi)
10th String Quartet, Presto (yardım·bilgi)
13th String Quartet, Cavatina (yardım·bilgi)
Waldstein Sonata 1st movement (yardım·bilgi)
Waldstein Sonata 2nd movement (yardım·bilgi)
Waldstein Sonata 3rd movement (yardım·bilgi)
Diğerleri [değiştir]
Beethoven-5-1-2.mid (yardım·bilgi)
Beethoven-5-1-3.mid (yardım·bilgi)
Beethoven-5-2-1.mid (yardım·bilgi)
Beethoven-5-1-2-2.mid (yardım·bilgi)
Beethoven4-4.mid (yardım·bilgi)
Beethoven4-2.mid (yardım·bilgi)
Kaynakça [değiştir]
^ Hürriyet Gazetesi
Dış bağlantılar [değiştir]
Wikimedia Commons'ta
Ludwig van Beethoven ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.
Vikisöz'de, Ludwig van Beethoven sözleri bulunmaktadır.
[1] Ludwig Van Beethoven Klasik Müzik Sitesi
[2] "Beethoven'ın müzik tarihindeki yerini biliyor musunuz?"
Müzik galerisi
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Müzik öğretmeni Aykut İlter Aykut Öğretmen Beden Eğitimi Öğretmenleri İsmail Erdoğan ve Semire Lale Kapucuoğlu yer Topkapı Doğa Koleji Spor sALONU
Dünya su günü nedir?
Su doğanın varolması, doğada canlıların üremesi, üreyen canlıların yaşayabilmeleri için vazgeçilmez olan elementlerden birisidir. (Hava, su, toprak)
Tüm canlılar suda hayat bulmuştur. Damarlarımızda, hücrelerimizde % 70 oranında su dolaşmaktadır.
Su olmadan en uzun yaşanabilecek süre tahminen 20 gündür. Bu hayatın, yaşamın sonudur. Demek ki…su hayattır.
Dünyada suların kara parçalarına oranı yaklaşık %70’dir. Ancak bu suların içilebilen kısmı % 5 civarındadır.
Dünya nüfusu bu kadar hızlı artarken, su ve su kaynak ları bu kadar çok kirlenirken, yeni teknolojiler üretilemezken, yağmur rejimi coğrafyaya göre ciddi farklılıklar gösterirken içilebilir suların ne kadar daha insanlara yetebileceği merak konusudur. Tabi hayvan ve bitkilerinde bu suya haklı olarak ortak olduğunu unutmamak gerekir.
Susuz bir hayat olmayacağına göre tüm uluslar hem kendi vatandaşları hem de dünya geleceği için su bulmak, suyu idareli kullanmak, suyu kirletmemek gayreti içinde olmalıdır.
Su buhar, bulut, yağmur, deniz ve tekrar buhar olarak döngüsüne durmadan devam eder. Ancak bu döngü hor kullanmalarla bozulur veya gecikirse, ormanlar kesilir, dere yatakları kapatılırsa, boşa akan suların önüne depolama için barajlar yapılamazsa su döngüsü değişir, zayıflar, gün gelir başka coğrafyalara kayar…
Suyun temini ve depolanması devlet , hükümet ve belediyelerin ilk görevi olmalıdır. Toplanan veya elde edilen bu suyun ilaçlanması, temizlenmesi, hatlarla kullanıcılara içilebilir olarak ulaştırılması özel bilgi, tecrübe, teçhizat ve teknoloji gerektirir. Bunca zorluklarla evlere kadar getirilen suyu insanların idareli kullanması, israf etmemesi gerekir. Özellikle sıcak aylarda barajlardaki su seviyesinin düşmesine bağlı olarak su tüketimine çok daha fazla dikkat etmek gerekir.
Evde alınabilecek pek çok tasarruf tedbiri vardır. Arızalı muslukları tamir etmek, sıcak havalarda hortumla değil kovayla araba yıkamak, diş fırçalarken musluğu kapatmak vs…gibi…Bu sayede zaten azalmakta olan suyun dah a uzun süre korunmasına yardımcı olabiliriz.
Elde edilen ve kullanılan suyun geri dönüştürülerek sulama gibi hizmetlerde kullanılması, kontrollü olarak sulama maksadıyla açılan kuyulardan yardım alınması içme suyunun miktar ve kalitesine yardımcı olacaktır.
Ülkemiz su temini bakımından dünyadaki en şanslı ülkelerden biridir. Ama çok yakında bu gücü kaybetmemek için dikkatli olmalıyız. Bu kapsamda çevre koruma etkinlikleri dahilinde dere ve göllerin kimyasal atıklardan temizlenmesi, nükleer atıkların kontrol altına alınması gibi devlete düşen pek çok görev vardır. Vatandaşlık görevleri de bunu yapmamamyı, yapanları ikaz ve ihbar etmeyi gerektirir. Çünkü su kimsenin değil herkesin ortak malıdır.
Dünya su gününde bu konuları konuşmalı, tasarruf tedbirlerini vurgulamalı, istek ve temennileri dile getirmeli, hatalardan uzaklaşmalı, teknolojiyi bu istikamette kullanmak için bilgili olmalıyız.
Su bir gün gelip tükenecektir. Ama ne kadar geç olursa o kadar iyi değil mi?
Dikkat edin uzayda yeni gezegenlerde hayat arayan teknolojilerin havadan ziyade aradığı şey sudur…Çünkü su insan gücüyle üretilemez. H2O olarak formüle edilebilir ancak bahsedilen atomlar asla insan gücüyle bir araya getirilemez. Dolayısıyla suni su en azından şimdilerde yapılamamaktadır. Geriye kalan…mevcut suyu…dikkatli kullanmaktır..
Su hayattır…unutmayın, unutturmayın.
ATAYA AĞIT
TÜRK MİLLETİ BUGÜN YİNE AĞLIYOR
GENÇ İHTİYAR YÜREĞİNİ DAĞLIYOR
SOKAKLARA DÖKÜLMÜŞ HEP ANA KIZ
KALPLERİNİ ATASINA BAĞLIYOR
YAS TUTTU HER MİLLET ONUN ARDINDAN
KONUŞULDU ONUN HATIRATINDAN
HÜRRİYET İSTEYEN HEP ONA DÖNDÜ
FEYZ ALDI HER MİLLET ONUN ADINDAN
RAHAT UYU ATAM SEN YATAĞINDA
NÖBET BEKLİYORUZ BİZ OTAĞINDA
DİKTİĞİN FİDANLAR MEYVE VERECEK
TÜRK MİLLETİ VAR OLDUKCA BAĞINDA
DERS ATAYA AGIT ATATÜRK ŞARKILARI 10 KASIM 19 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI
atatürk, ataya ağıt, 10 kasım, cumhuriyet bayramı, atatürk şarkıları, aykut öğretmen
HEM ÖĞREN HEM ÇOCUĞUNA ÖĞRET
Aykut ilter Aykut öğretmen
2002 yılında, doğadan örnek alarak geliştirdiğimiz, dünyada benzeri olmayan ‘Doğa Konseptli Eğitim Modeli’ ile ‘Bir Doğa Nesli Yetiştirmek’ amacıyla Beykoz Kampüsü'nde hayallerimiz gerçeğe dönüştü. Doğa Koleji'ni ve Doğa Konsepti'ni bir okul marşı ile tamamlamayı düşündüğümüzde eğitim müziği bestecisi Prof. Cenan Akın'la yollarımız kesişti. Ünlü bestekar, Doğa'nın ruhuna uyun bir marş bestelemek amacıyla Beykoz Doğa Kampüsü'nün eşsiz doğası içinde bir süre çalışmalar yaptı. Prof. Cenan Akın Müzik Bölümü Zümre Başkanımız İclal Muslu'nun da katkılarıyla hem Doğa Marşı'na hem de öğrencilerimizin seslendirdiği 30 parçadan oluşan Doğa'nın Şarkıları adlı projeye son şeklini verdi.
Ada Müzik stüdyolarında kaydedilen ve 25 öğrencimizin seslendirdiği, içinde kurumsal marşımızın da bulunduğu Doğa'nın Şarkıları projesinde; dünyaca ünlü ritim ustası Okay Temiz, Aysun - Ali Kocatepe, Eda - Metin Özülkü, Emel Müftüoğlu ve Selin Sağol gibi değerli müzisyen ve solistler de öğrencilerimize destek verdiler. Bu eşsiz projenin piyano eşliğini piyanist Selin Sağol'a, keman eşlikleri İstanbul Devlet Senfoni orkestrası sanatçısı İbrahim Muslu'ya aittir. Doğa Marşı'ndan Dünya müziklerine, Yöresel türkülerimizden klasik müzik eserlerine kadar pek çok farklı türe yer verilen Doğa'nın Şarkıları aynı zamanda ülkemizin kültür hayatına destek vermek amacıyla seslendirildi.
Prof. Cenan Akın Kimdir?
Prof. Cenan Akın, (d. 1932, Şebinkarahisar, - ö. 3 Kasım 2006, İstanbul), besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisidir. İstanbul Belediye Konservatuvarı, Vurmalı Çalgılar Bölümü'nü bitiren ve Cumhuriyet dönemi koro çalışmalarının önemli isimlerinden olan Cenan Akın, Raşit Abet, Ferdi Statzer gibi isimlerden armoni ve beste eğitimleri aldı. 1955 yılında bitirdiği okulda armoni, derleme ve koro dersleri vermeye başladı. Aynı orkestrada çaldı ve İ.Ü. Gençlik Korosu'nu yönetti. 1968 yılında Almanya'ya giden Akın, burada orkestra ve koro yönetmenliği eğitimleri aldı. İstanbul Devlet Operası'nda koro şefi yardımcılığı görevinde bulunan sanatçı, bir yandan besteler yapmayı sürdürdü. Bir süre TRT Çok Sesli Korosu'nun oluşumunda yer aldı. İstanbul Devlet Konservatuvarı Armoni ve Kontrapunto Yüksek Bölümü'nü dışardan sınavla bitiren besteci, aynı kurumda çeşitli dersler verdi. TRT İstanbul Çocuk Korosunu kurdu ve yöentti. Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı'nda öğretim üyeliği yaptı. 1997 yılında emekli olan ve kendisi gibi besteci olan Can Aksel Akın'ın babası olan sanatçı, çalışmalarıyla birçok ödül kazandı. Anaokullarından liselere kadar tüm organizasyonlarda coşkuyla söylenen Doğa Marşı için 2006 yılında aramızdan ayrılan Cenan Akın'ı rahmet ve saygıyla anıyoruz.
Doğa Marşı
Çalışmak ve başarmak çağdaşlık yolu vadide açan çiçek Doğa Okulu
Çalışmak ve başarmak Atatürk yolu vadide açan çiçek doğa okulu
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Yarını kuracak bizlerin bilgisi düşünen ve başaran biz olmalıyız
Yarını kuracak bizlerin bilgisi düşünen ve başaran biz olmalıyız
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Yaşarsa Doğa insanlık yaşar onu yaşatan gençler biz olmalıyız
Yaşarsa Doğa insanlık yaşar onu yaşatan gençler biz olmalıyız
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Bilgi beceri yolu mutluluk yolu varlığın sevinç bize Doğa Okulu
Bilgi beceri yolu mutluluk yolu varlığın sevinç bize Doğa Okulu
La la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la la
Vadide açan çiçekkkkkkk Doğa Okulu
doğa koleji marşı , doğa marşı , koro , nota , sözleri, aykut öğretmen, 1b sınıfı, topkapı doğa koleji